unesourire

le bonheur de joie et d'amour

Gâteau aux pommes et caramel / Bundtkaka med äpple och karamell

leave a comment »

Kakan:
4 3/4 dl socker
3 1/2 dl neutral olja (ex. raps)
3 ägg (gärna ekologiska)
7  dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
3 dl äppelbitar (jag använde 4 mindre äpplen, skalade och utan kärnor)
2 dl hackade nötter (jag valde pecannötter, men valnötter går absolut lika bra)

karamellsåsen:
100 gram smör
1 dl brunt rörsocker (eller farinsocker)
2 tsk grädde

Gör såhär:
Sätt ugnen på 150°. Vispa socker, olja och ägg pösigt.
Blanda mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver separat i en bunke, vänd sedan ner i äggsmeten. Hacka äpple och nötter och vänd även ner dessa i smeten. Smöra och bröa en sockerkaksform eller en bundtform och häll i kakdegen. Sätt i mitten av ugnen 1-1,5h. Stick en tandpetare i kakan efter en timma. Är den torr är kakan klar. Stick sedan var tionde minut tills tandpetaren är torr.
Stjälp upp på ett fat eller galler och låt svalna.

Gör karamellen under tiden genom att koka upp alla ingredienser och låta koka i två minuter. Rör hela tiden annars bränns det lätt. Sen häller du det över kakan.

Låt kakan svalna ordentligt innan du serverar.

Voila! 

Kakan har fått extraordinära lovord hela dagen på salongen.

Written by unesourire

5 oktober, 2011 den 08:31

Publicerat i le bonheur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: